bullet Ovidiu Dan Chirilă
 
 

Home Ştiri Stagiune Artişti Contact

 

 

Ovidiu Dan Chirilă
Cristian Oroşanu
Florin Ionescu Galaţi
Anton Niculescu
Horia Mihail
Cvartetul "Gaudeamus"
Orchestra simfonică

Dirijorul si compozitorul brasovean Ovidiu Dan Chirila si-a inceput pregatirea muzicala la Liceul de Arta din Brasov. Dedicandu-se cu pasiune artei dirijorale, el absolva in anul 1984 Conservatorul de Muzica ''Ciprian Porumbescu'' din Bucuresti, la clasa de compozitie - dirijat orchestra, beneficiind de contactul cu muzicieni prestigiosi ca Tiberiu Olah-compozitie, Constantin Bugeanu si Iosif Conta - dirijat, Aurel Stroie - orchestratie, Stefan Niculescu - forme muzicale.

in anul 1991 a luat parte la Wiener Meister Kurse - Austria, la clasa de dirijat a profesorului Bruno Weil, director general al Operei din Duisburg.

intre anii 1982 - 1985 participa la Festivalul Tinerilor Dirijori de la Busteni organizat de Uniunea Compozitorilor si Criticilor din Romania.

intre anii 1991-1994 este detinatorul unei burse deperfectionare oferite de Ministerul austriac, luand astfel parte la Cursurile de maiestrie din Mürzzüschlag, la clasa de dirijat a profesorilor Claudio Abbado, Richard Schumacher, Ernst Smole, Werner Tharichan, D. Heusinger.

in anul 1984, este numit dirijor si sef compartiment orchestra la Opera din Brasov, iar din 1996 devine directorul artistic si dirijorul Filarmonicii din Brasov.

Ovidiu Dan Chirila a fost invitat permanent, intre anii 1990-1991, la pupitrul orchestrei Operei de Stat din Chisinau, a dirijat orchestrele filarmonice din Sibiu, Bacau , Targu Mures, Oradea, Arad, Constanta, Ploiesti, Ramnicu Valcea, a sustinut turnee simfonice in Republica Moldova (Chisinau), Austria (Viena, Graz, Klagenfurt), Ungaria (Szombáthely), Grecia (Joannina, Pyrgos, Syros, Delphi, Paros), Japonia ( Tottori).

Repertoriul sau cuprinde numeroase lucrari ale genului simfonic si de opera din toate epocile muzicale, dirijand creatii ale lui Vivaldi, Händel, Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Mendelssohn, Berlioz, Liszt, Brahms, Ceaikovski, Dvorák, Rimski-Korsakov, Musorgski, Borodin, Rodrigo, Stravinski, Enescu, Bartók.

Din creatia sa amintim sonatele pentru pian, cvartetele de coarde, lucrarile pentru orchestra " Schite simfonice '', ''Triptic'', ''Presto pentru orchestra'', baletele ''Caligula'' si ''Manifest pentru mileniul trei'', cu care a obtinut in 1987 Premiul III la Concursul National de Compozitie.

Din 1996 a sustinut in fiecare an alaturi de Orchestra Simfonica din Brasov, turnee in peste 200 de orase din Germania, dintre care amintim: Krefeld, Kassel, Dortmund, Lüneburg, Wismar, Lübeck, Schwerin, Güstrow, Jena, Erfurt, Düsseldorf, Frechen-Köln, Potsdam, Eisenach, Koblenz, Kaiserslautern, Trier, Leverkusen, Paderbom, Rostock, Aachen, Bonn.

in program au figurat, pe langa lucrari din repertoriu universal, creatii apartinand compozitorilor germani contemporani ca: Norbert Linke, Ursula Wahnfried, Nikolaus Schapfl, Hans Andre Stamm, Stefan Schneider-Uerdinger si cateva din lucrarile compozitorului Ovidiu Dan Chirila. in urma succesului de care s-a bucurat muzica sa, a fost nominalizat membru al Uniunii Compozitorilor din Germania -GEMA.

impreuna cu Filarmonica Brasov, dirijorul Ovidiu Dan Chirila a realizat inregistrari pe CD cu importante pagini ale creatiei muzicale universale: Sabin Pautza - Simfonietta, Carl Orff - Carmina Burana, Gustav Mahler - Simfonia a V-a, Antonio Vivaldi - Ciclul de patru concerte "Anotimpurile", Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul pentru oboi si orchestra, KV 314, Franz Liszt - Poemul simfonic "Preludiile".

Muzica din filmul "Templierul" compusa de Nikolaus Schapfl si inregistrata cu Filarmonica Brasov aflata sub conducerea dirijorului Ovidiu Dan Chirila s-a evidentiat in Festivalul de Film de la Munchen, in cadrul caruia filmul a fost distins cu Premiul Eastman.

Va oferim cateva spicuiri din presa germana:

Filarmonistii romani ne-au prezentat muzica contemporana ''... Cel mai bine au fost primite, de catre public, fragmentele din baletul '' Caligula '', lucrare compusa de Ovidiu Dan Chirila, dirijorul concertului. Publicul a fost impresionat de temperamentul si muzicalitatea lucrarii".
    Herborn, 30 octombrie 1998

Filarmonica brasoveana ovationata la concertul din Naumburg ''...Dirijorul Ovidiu Dan Chirila a prefatat cu umor piesele contemporane programate, retinand atentia publicului intr-un mod cu totul deosebit si convingandu-l prin calitatea lucrarilor si a interpretarilor''.
    Naumburg, 6 noiembrie 1998

Concert de gala, la Castelul Schloss Velen, sustinut de Filarmonica Brasov "Anul acesta a fost invitata Orchestra simfonica a Filarmonicii din Brasov, dirijata de Ovidiu Dan Chirila (…) Orchestra a interpretat ireprosabil si cu multa daruire, muzica vieneza, in rafinata ambianta a Castelului si inprezenta unui public avizat. Nobila interpretare si comunicarea perfecta dintre dirijor si ansamblul orchestral brasovean au facut ca agitatia si circulatia intensa din jurul Castelului sa nu deranjeze pe cei prezenti la concert."
    Borkener Zeitung, 17 iunie 2002

Filmul studentilor din Munchen "Templierul" a castigat Premiul Eastman "Muzica de film compusa special de Nikolaus Schapfl si inregistrata de catre orchestra Filaronicii din Brasov, a produs o augmentare a emotiilor"
    Suddeutsche Zeitung, 4 noiembrie 2002

 

Copyright © 2004 Societatea Filarmonica Brasov
Last modified: 05/23/04